Şemsi Bayraktar: Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor

Edirne’nin Büyükdöllük Köyünde ayçiçeği hasat törenine katılan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, mahsulün de fiyatın da üretici için çok önemli olduğunu söyledi.

Bayraktar, geçen üretim sezonunda, çiftçinin afetle mücadele ettiğini, masraflarının artığını ve bahçesinden beklediği geliri elde edemediğini kaydetti. Bayraktar şöyle konuştu:

“Üreticilerin emeklerinin karşılığını alması gerek. Ayçiçeği üretimimizin devam etmesi, üretimin artarak dışa bağımlılığımızın azalması için üreticilerin yeterli geliri elde etmesi, kısacası üreticilerimizin emeğinin karşılığını alması gerek. Ama 2022 yılında üretim rekoru kıran üreticilerimiz ne yazık ki, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda emeğinin karşılığını alamamaktadır. 

Trakya Birlik ayçiçeği ön alım fiyatını açıkladı. Yüzde 44 yağ için 20 lira fiyat açıklandı. Ancak bu rakam üreticinin yeterli gelir sağlayacağı, emeklerinin karşılığı olacak seviyede değildir. Açıklanan fiyat üzülerek ifade ediyorum, maliyet seviyesinde kalmıştır. Yağ oranı düşük olduğu için üreticilerimiz 20 liranın altında bir fiyatla ürünlerini satmak zorunda kalacaklar ve mağdur olacaklardır.

Üreticilerimiz yüksek girdi fiyatlarıyla üretimlerini devam ettiriyor. Buna rağmen üreticilerimiz ektiği ürünlerde yeterli geliri elde edemiyor. Ürünü tarlasında kalıyor. Ürününü elinden çıkarmak zorunda olduğu için yok pahasına satıyor, hatta bazı ürünlerde ürününü hiç hasat dahi edemiyor.”

Çiftçiye kuraklık desteği talebi

Bayraktar, Trakya’da iki yıldır kuraklığın etkili olduğunu belirterek, bu nedenle çiftçilerin ayçiçeğinde beklediği verimi alamadığını söyledi. Bayraktar, “Verim düşük olduğu için üreticinin ürününden sağlayacağı gelir de düşük olacak. Bölgedeki gelir kaybının telafisi için kuraklık desteği verilmesi fevkalade önemlidir” diye konuştu. 

Alım fiyatının yükseltilmesi üreticileri hem motive edeceğini ve gelir kaybını azaltacağını anlatan Bayraktar, “Verim düşüklüğünün telafi edilmesi için mutlaka kuraklık desteği de verilmelidir. Bu desteğin verilmesini bekliyoruz” dedi. 

Bayraktar, ayçiçeğinde uygulanan vergi oranlarının yerli üreticiyi koruması gerektiğini belirterek, düşük vergi ile ithalat yapılmasına izin verilmemesini istedi. 

 

Yorum yapın